Czym są uprawy hydroponiczne? Hydroponika to technika uprawy jakiejkolwiek rośliny bez wszczepiania jej w glebę. Botanicy odkryli, że rośliny wchłaniają substancje odżywcze przez wodę, która nasiąka glebą wokół korzeni.
Gleba działa jak rezerwuar rzeczy takich jak materiał odżywczy, a także jako medium, dzięki któremu roślina może się wzmocnić. Kiedy woda dostarczana do roślin ma już potrzebny materiał organiczny, a rośliny są zabezpieczone, a nawet zawieszone w inny sposób, wówczas gleba staje się niepotrzebna.
Odkrycie tego rodzaju rolnictwa wzbudziło zainteresowanie botaników, a także zainteresowanych osób związanych z rolnictwem, nie spowodowało to jednak szybkiej rewolucji w rolnictwie. Ponieważ ludzie zaczęli martwić się o pestycydy, a także inne toksyny w roślinach produkowanych przez duże gospodarstwa rolne, zapotrzebowanie na hydroponikę nagle wzrosło.
Rośliny wytwarzane za pomocą technik hydroponicznych nie zawierają żadnych pestycydów, dlatego nie stanowią absolutnie żadnego zagrożenia dla ludzi. Obecnie wiele gospodarstw domowych korzysta z tej techniki uprawy roślin.
Ten rodzaj rolnictwa został wprowadzony w krajach wysokorozwiniętych. Tworzy się w ten sposób wzrost produkcji żywności, a także sprawia, że kraj jest przyjazny środowisku, ma własne dostawy oraz eksportuje produkty do sąsiednich krajów.
Istnieją 2 techniki uprawy hydroponicznej. Należą do nich kultura roztworu i kultura podłoża.
Medium kultury wykorzystuje medium do obsługi systemu, takie jak kultura piasku, żwiru i wełny mineralnej.
Z drugiej strony, kultura roztworu zwykle nie wykorzystuje pożywek stałych w tej technice, ale tylko w pożywce. Następnie musisz wybrać jedną z dwóch metod dostarczania do roślin wody wzbogaconej w składniki odżywcze.
Jedną z metod jest metoda pasywna, która zwykle wymaga ręcznego podlewania, co jest przydatne w przypadku małych upraw.
Druga to metoda aktywna, która jest głównie wykorzystywana w większych gospodarstwach hydroponicznych, w której wykorzystuje się pompy do dostarczania wartości odżywczych.
Zalety upraw hydroponicznych
Główne zalety upraw hydroponicznych obejmują; brak toksyn, mniej wody, mniej miejsca, mniej substancji odżywczych, wczesne zbiory oraz eliminację chorób spowodowanych glebą. Zapewniają także stałą produkcję. Wszystkie te świadczenia nie podlegają ograniczeniom wynikającym z suszy oraz innych katastrof.
Stałe wskaźniki produkcji
Hydroponiczne metody umożliwiają uprawę oraz zbiór niestandardowych produktów, których uprawianie w tradycyjny sposób jest ryzykowne. Gospodarstwa mają stabilne wskaźniki produkcji, ponieważ znajdują się w zamkniętych i kontrolowanych miejscach.
Produkcja może odbywać się przez cały rok. Zmiany poziomu wilgotności i temperatury, które mają wpływ na świat zewnętrzny w niczym tu nie przeszkadzają. Każdy rok jest sezonem wegetacyjnym dla rolników uprawiających hydroponikę.
Metoda zużywa mniej wody
Ten rodzaj rolnictwa zużywa mniej wody w porównaniu z tradycyjnymi technikami uprawy, ponieważ woda jest ponownie wykorzystywana w środowisku hydroponicznym . Zmniejsza także wydatki na wodę dla rolnika.
Wczesne zbiory
Tempo wzrostu roślin jest szybsze przez co możemy uzyskać więcej zasobów. Dzięki szybszemu rolnictwu rośliny mogą być zbierane wcześniej, co pozwala skutecznie zaspokoić obecne zapotrzebowanie rynku.
Brak możliwości chorób glebowych
Wszystkie produkty wykonane w tej technologii są bezpieczne i pozbawione substancji chemicznych. Ponadto, produkty są bardziej świeże i wysokiej jakości w przeciwieństwie do tradycyjnego rolnictwa. Eliminuje to również ryzyko chorób przenoszonych przez glebę.
Duże ilości upraw na małych powierzchniach
Metoda hydroponiczna pozwala uprawiać duże ilości pożywienia na małych obszarach. Technika powoduje szybsze dojrzewanie roślin. Rośliny uprawiane metodą hydroponiczną produkują więcej żywności na hektar kwadratowy w porównaniu ze standardową farmą.
Konstrukcje, w których produkowane są gospodarstwa hydroponiczne chronią uprawy przed czynnikami atmosferycznymi oraz szkodnikami. Możliwie jest wytwarzanie żywności przez cały rok.
Mniej substancji odżywczych
Hydroponiczne projekty ogrodnicze wykorzystują mniej substancji odżywczych do uprawy roślin. Rosną one w zamkniętym otoczeniu, przez co można z łatwością zarządzać odpadami. Jest to lepsze rozwiązanie niż tradycyjne gospodarstwa rolne, które umożliwiają odpływ ścieków do dróg wodnych, a nawet dostaw wody gruntowej.
Zajmuje mniej miejsca
Uprawa hydroponiczna pozyskuje większe plony z niewielkiej powierzchni, w porównaniu z tradycyjnymi uprawami. Charakteryzuje się tym, że system korzeniowy nie musi się rozwijać, a także rozszerzać w poszukiwaniu substancji odżywczych. Przestrzeń do wzrostu korzenia jest niewielka. Uprawy metodą hydroponiczną są obfite i mieszczą się w ciasnych przestrzeniach.
Czym są uprawy hydroponiczne?
Hodowca powinien pomyśleć o swojej farmie hydroponicznej jako o jednej z najbardziej opłacalnych opcji uprawy roślin oraz warzyw. Wybierając tą metodę hodowli, rolnik nie musi szukać odpowiedniego gruntu pod uprawę roślin. Inwestycja w uprawę hydroponiczną jest równocześnie promocją ekologicznego oraz nowoczesnego rolnictwa.
Źródło: farmhydroponics