Jakie są podziemne relacje roślin? - Wojciech Gelbert | worldmaster.pl
#

Jakie są podziemne relacje roślin?

Podziemne relacje roślin są bardzo podobne do ludzi – potrzebują relacji, aby się rozwijać. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że działają same, wykorzystując magię fotosyntezy, by zamienić światło słoneczne w życie. Jednak po dokładniejszym zbadaniu staje się jasne, że bardzo uzależnione są od otoczenia.

Rośliny mają związek z otaczającym je powietrzem, przyjmują światło słoneczne i dwutlenek węgla oraz wodę i tlen. Mają także związek z glebą pod nimi, co zapewnia sieć wsparcia, która dostarcza wodę i składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin. Jaki jest więc podziemny związek między korzeniami i grzybami, który tworzy sieć podziemną roślin?

Mikoryza

Ta sieć nazywa się mikoryzą. Odnosi się do systemu korzeniowego symbiotycznej relacji z grzybami glebowymi. Nazwa pochodzi od kombinacji mikologii, badania grzybów i rizosfery, ekosystemu glebowego, w którym znajdują się korzenie roślin.

mikoryza

Źródło: ogrody-krzekowo.pl

Prawie wszystkie gatunki zielonych roślin czerpią korzyści z ustanowienia związku między korzeniami a grzybami, a gleby bez aktywnej mikoryzy często uważa się za zdegradowane. Ich symbiotyczny związek rozgrywa się jak dwukierunkowa sieć dystrybucji. Roślina naziemna transportuje produkty (związki organiczne na bazie węgla) z fotosyntezy w dół poprzez swoje korzenie do grzybów, a grzyby pomagają korzeniom zbierać wodę i składniki odżywcze gleby, które następnie są dystrybuowane z powrotem do rośliny.

Ta podziemna sieć pomaga w osiągnięciu aż trzech korzystnych wyników. Sekwestruje węgiel pod ziemią, co jest korzystne dla środowiska. Wzmacnia także zdolność struktur korzeniowych do zbierania wody i składników odżywczych z gleby. I chroni rośliny przed chorobą.

Ponieważ nie zawiera składnika nadziemnego, sieć grzybów jest całkowicie zależna od rośliny żywicielskiej w celu uzyskania dostępu do węgla uzyskanego w procesie fotosyntezy. Nad ziemią roślina wysyła związki węgla pod ziemią, gdzie mogą być wykorzystane przez grzyby. Naukowcy dowiedzieli się niedawno, że mikoryza odgrywa również ważną rolę w magazynowaniu węgla w glebie. Jest to korzystne dla środowiska, ponieważ zmniejsza ilość węgla w atmosferze.
Sekwestracja węgla rozpoczyna się w chloroplastach wszystkich zielonych roślin, które są miejscem fotosyntezy.

siec roślin, wolrdmaster, mikoryza

Źródło: modernag.org

Jakie inne korzyści otrzymujemy od roślin?

Grzyby rozprzestrzeniają się w glebie, oczyszczają niezbędne składniki odżywcze, a następnie dostarczając je z powrotem do rośliny żywicielskiej. To wzmacnia zdolność systemu korzeniowego do podtrzymywania rośliny ponad ziemią, na dwa podstawowe sposoby. Po pierwsze, działa jako rozszerzenie podziemnych systemów korzeniowych. Po drugie, odgrywa kluczową rolę w odniesieniu do fosforu, jednego z trzech podstawowych makroskładników, których potrzebują wszystkie rośliny (pozostałe to azot i potas). Fosfor jest często związany lub zablokowany w glebie, utrudniając dostęp do korzeni. Mikoryza może pomóc odblokować go, ułatwiając jego wykorzystanie przez roślinę.

Inną kluczową korzyścią tej relacji jest tłumienie choroby. Fizycznie zajmując miejsce na i wokół korzeni, mikoryza blokuje patogeny, które mogą potencjalnie spowodować wybuch choroby. Jest to tzw. Wykluczenie konkurencyjne.

Rolnicy oraz naukowcy wiedzą o ważnej roli mikoryzy od połowy lat osiemdziesiątych. Istnieje na rynku wiele produktów, które poprawiają mikoryzę. Najczęściej stosowanymi są mikrobiologiczne zaprawy nasienne. Działają one jako modyfikatory, zachęcające do rozwoju sieci grzybów korzeniowych.

mikoryza, podziemne Relacje Sieci Roślin worldmaster

Jakie są podziemne relacje roślin?

Te produkty z nasionami są najczęściej stosowane w celu wspierania solidnego rozwoju sadzonek po posadzeniu oraz w zapobieganiu chorobom grzybiczym narażającym młode rośliny. Kilka z nich obejmuje wykorzystanie drobnoustrojów, które pomagają promować korzystne bakterie w glebie.

Ponieważ produkty z nasionami mogą zwiększyć wydajność, mogą również odgrywać istotną rolę w nowoczesnych wysiłkach na rzecz zrównoważonego rolnictwa. Uprawy z wytrzymałymi sieciami mikoryzowymi są zdrowsze i lepiej się rozwijają oraz same się bronią. W rezultacie wymagają mniej zasobów do wzrostu, co jest dobre dla rolników i środowiska.

Żródło: modernag

Zastosowanie technologii solarnej w rolnictwie. Rozwój technologii słonecznych oraz spadki cen instalacji solarnych spowodowały, że dostęp tego typu urządzeń jest bardziej powszechny. Powstaje coraz więcej farm fotowoltaicznych w nowoczesnych gospodarstwach rolnych. Energia słoneczna jest najczęściej wykorzystywana do wytwarzania energii elektrycznej oraz ciepłej wody.

W 2011 roku obliczono, że sektor rolny emituje około 13% całkowitej globalnej emisji gazów cieplarnianych. To spowodowało, że rolnictwo stało się drugim co do wielkości emiterem na świecie, po sektorze energetycznym. W oparciu o tę statystykę wiele uwagi poświęcono znaczeniu energii słonecznej w rolnictwie.

Zastosowanie-technologii-solarnej-rolnictwie

Poniżej przedstawiamy alternatywne sposoby wykorzystania energii słonecznej w gospodarstwie rolnym:

Czujniki zasilane energią słoneczną

Zbieranie ważnych danych dla bardziej optymalnego wzrostu lub wydajnego podlewania jest kluczową częścią rolnictwa. Podczas ustawiania czujników na dużym obszarze często trudno je zasilić. Bezprzewodowe węzły czujników mają krótkie działanie, a regularna wymiana baterii jest często niewygodna i czasochłonna.

Tutaj pojawia się technologia czujników zasilanych energią słoneczną, oferująca łatwy i ekonomiczny sposób gromadzenia danych. Aplikacje rolnicze dla tych czujników mają bardzo ważne zastosowanie. Określając opady, wilgotność gleby i poziom światła słonecznego, można łatwo regulować podlewanie upraw rolnych.

Znaczniki elektroniczne przeznaczone dla zwierząt hodowlanych umożliwiają śledzenie i automatyczne monitorowanie oraz kontrolowanie karmienia oraz pojenia inwentarza.

ekologczne-uprawy

Słoneczne ładowarki płotowe

Gospodarstwa z żywym inwentarzem wymagają rozwiązań ogrodzeniowych, które są skuteczne, elastyczne i niezawodne. Elektryczne ogrodzenia zasilane przez słońce są idealne, zarówno do ruchomych wybiegów, jak i do stałego montażu.

Dzięki dostępności niedrogich części ogrodzenia solarne szybko stają się ekonomicznym i wygodnym elementem rolnictwa. Instalacja jest łatwa, dzięki czemu jest to doskonały projekt typu “zrób to sam”.

Solarne ogrzewanie cieplarniane

Tradycyjne szklarnie polegają na grzejnikach gazowych lub olejowych w celu utrzymania stałej temperatury. Słoneczne szklarnie gromadzą i magazynują energię słoneczną w słoneczne dni, co pozwala zachować ciepło do użytku w nocy oraz w pochmurne dni.

szklarnia-ekologiczna

Nawadnianie słoneczne

Systemy pompowania fotowoltaicznego (PV) stają się coraz bardziej popularne, szczególnie w lokalizacjach bez istniejących linii energetycznych. Podstawowe systemy uruchamiają pompy bezpośrednio, gdy świeci słońce. Zapewniając pracę pomp w gorące letnie miesiące, kiedy nawadnianie upraw rolnych jest najbardziej potrzebne.

Systemy nawadniania słonecznego są bardzo niezawodne i opłacalne, co wymaga niewielkiej konserwacji. Można je łatwo dopasować i zainstalować, aby pasowały do ​​potrzeb danego gospodarstwa rolnego. Podczas gdy mniejsze systemy na ogół nie wymagają baterii, to mogą być dołączone większe systemy pompowania, wraz z inwerterami i uchwytami do śledzenia, aby podążać za słońcem.

Pojazdy zasilane energią słoneczną

Podczas gdy pojazdy napędzane energią słoneczną są nadal stosunkowo rzadkie w rolnictwie, może to ulec zmianie w najbliższej przyszłości. Ciągniki są zazwyczaj napędzane silnikiem wysokoprężnym, co nie tylko przyczynia się do globalnego ocieplenia i zanieczyszczenia powietrza, ale również zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych poprzez wycieki oleju napędowego. Rozwiązaniem mogą być pojazdy elektryczne napędzane energią odnawialną.

maszyny-elektryczne

Systemy fotowoltaiczne w rolnictwie

Systemy fotowoltaiczne są coraz częściej spotykane w polskich gospodarstwach rolnych. Produkcja prądu do obsługi i funkcjonowania gospodarstwa rolnego jest najczęściej wykorzystywaną technologią solarną. Oprócz wsparcia Państwa oraz programów dotacyjnych z Unii Europejskiej rolnicy mogą liczyć na dodatkowe dotacje na zakup i montaż instalacji solarnych od producentów systemów fotowoltaicznych.

Zastosowanie technologii solarnej w rolnictwie

Rolnicy inwestują w oszczędne i zrównoważone technologie przyjazne dla środowiska. Gospodarze coraz częściej przekonują się, że inwestowanie w nowoczesne technologie może przynieść im wiele korzyści oraz duże oszczędności w utrzymaniu gospodarstwa rolnego. Coraz większa świadomość oraz proekologiczne zachowania rolników procentują w jakości produktów rolnych.

Źródło: http://argom.pl/

Co to jest tow strap?

Wygląda niepozornie. Niczym brelok do kluczy. Zresztą na co dzień świetnie się sprawdza w tej roli. Jeśli jednak jesteś fanem motoryzacji, interesuje cię tuningu, chcesz spróbować swoich sił w motosporcie. Jeżeli startujesz w zawodach dla amatorów lub zawodowców, ten niepozorny gadżet staje się niezbędnym elementem wyposażenia Twojej maszyny.

Pas holowniczy (ang. tow strap) mocuje się w przedniej lub tylnej części auta. Po co? To tylko kwestia czasu, kiedy ścigając się lub driftując zdarzy Ci się zaliczyć przydrożną łąkę, pole albo rów. Nie oszukujmy się, błędów nie popełnia tylko ten, który nic nie robi. W takiej sytuacji przychodzi z pomocą firma DETEM, która ów tow strap produkuje. Umożliwia on natychmiastowe podpięcie linki holowniczej i powrót pojazdu na drogę.

Czym różni się zatem od haka holowniczego? Oprócz zdecydowanie bardziej profesjonalnego wyglądu, co w tym przypadku jest rzeczą drugorzędną, tow strap spełnia wymogi bezpieczeństwa narzucone wielu dyscyplinom motosportu. Zwróćmy uwagę, że po zamontowaniu pasa z pojazdu nie wystają żadne metalowe elementy, które stanowić mogą zagrożenie dla pozostałych uczestników zawodów. A warto w tym miejsce podkreślić, że zasady bezpieczeństwa na trasie są skrupulatnie przestrzegane, nawet w kategoriach dla początkujących.pas holowniczy

O tym, jakie wymogi spełniać muszą pojazdy w zawodach driftingowych rozmawialiśmy z licencjonowanym zawodnikiem Polskiej Federacji Driftingu oraz DriftMasters.Gp., Wojtkiem Goździkiewiczem, który również posiada taki pas od firmy DETEM. „Wyposażenie bezpieczeństwa w zawodach driftingowych zasadniczo musi spełniać identyczne wymagania, jak dla aut rajdowych czy wyścigowych. Podstawowa różnica między rajdówką a autem driftingowym to brak konieczności rejestracji i przeglądu technicznego. Ze względu na to że auta driftingowe nie muszą uczestniczyć w ruchu drogowym. Zawody zwykle odbywają się na obiektach zamkniętych w przeciwieństwie do rajdów. Wymogi wyposażenia bezpieczeństwa jak klatka, kombinezony, itd. zależą od rangi imprezy. Czym wyższe rangą zawody o większym ryzyku, tym wyższe wymagania.”- mówi Wojtek. Jednak tow strapy przydatne są nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dirftingiem, z rajdami czy jazdą na gokartach.

pas holowniczy

Ponadto, są też świetnym gadżetem dla miłośników tunningu. Oferowane w zwracających uwagę kolorach nadają swoisty charakter i przykuwają wzrok. Na rynku dostępnych jest wielu producentów tow strapów. Godnymi uwagi są z pewnością te produkowane przez firmę DETEM. Pasy oferowane przez tego producenta profesjonalnych akcesoriów dla motosportu. Posiadają certyfikat jakości potwierdzający udźwig masy do 2,2 ton. Warto wspomnieć, że w całości produkowane są w Polsce i wyróżniają się naprawdę bogatą i ciekawą kolorystyką.


W ofercie sklepu DETEM, oprócz tow strapów/pasów holowniczych, znajdują się również m.in. torby na kosmetyki samochodowe, holdery i maty serwisowe. produkty lifestylowe i wiele innych. Z pełną ofertą firmy zapoznać się możecie na stronie….
Jeżeli interesują Was podobne tematy, koniecznie śledźcie nasze kolejne wpisy.

Analiza kryptowalut – Bitcoin, Monero (XRM)

Cześć, tak więc w dzisiejszym podsumowaniu tygodniu mamy sporo do omówienia. Po pierwsze dochód Bithumb z ubiegłego roku i regulacje G20. Dodatkowo opiszemy sytuację po wzrostach, gdyż zatrzymaliśmy się na poziomach oporu. A dodatkowo co dalej z ceną BTC i Monero (XRM)? 📈

Podoba się? POLUB FILM 👍
Masz jakieś pytanie ? Komentuj ✏️😊

W minionym tygodniu na krypto⚡️📈🚀🌕:

◾ 1. https://btcmanager.com/south-korea-cry..

◾ 2. https://btcmanager.com/pe..

◾ 3. https://btcmanager.com/bittrex-c..

◾ 4. https://btcmanager.com/g-..

Live Chat

Przy okazji zapraszamy do rozmowy z nami do nowo stworzonego live chata na portalu TradingView, gdzie będzie można z nami dyskutować na żywo o rynku kryptowalut, ale również o innych tematach.

Zawarta treść w analizie nie jest sponsorowana. Informujemy również, że Analizy zamieszczane są na wyłącznosć dla worldmaster.pl. Stworzyliśmy  także punkt kompleksowej obsługi, który zaspokoi Twoje potrzeby związane z kryptowalutami oraz rynkiem forex. Tak więc: Jeżeli masz pytania dotyczące tego, jak wypadł ICO? Zapewniamy recenzje. Jeżeli chcesz poprawić swoją wiedzę o kryptowalutach? Zapewniamy treści edukacyjne. A jeśli chcesz być na bieżąco ze stanem sieci Bitcoina? Zapewniamy to. W takim razie zapraszamy serdecznie do rozmowy na  kontakt@jpktraders.pl. Pozdrawiamy!

Pierwsze wybicia Krypto zadyszka. Analiza Bitcoin oraz Ethereum. Zapraszamy do obejrzenia naszej analizy wideo w której pod lupę wzieliśmy krypto, ale również srebro i

Spoglądasz właśnie na subiektywny przewodnik po restauracjach w moim ukochanym mieście – we Lwowie. Będą to najciekawsze pozycje na śniadanie, obiad i kolację na gastronomicznej mapie miasta,. W związku z tym, jeżeli planujesz weekend czy Majówkę we Lwowie jest to lektura obowiązkowa.

Nie byłabym sobą gdybym nie przybliżyła odrobiny historii tego miasta :). Lwów został założony w połowie XII wieku przez księcia Rusi Daniela Halickiego, którego monumentalny pomnik możesz podziwiać na placu Halickim (zdjęcie poniżej).

 

Miasto to jest wizytówką architektoniczną Europy Środkowo-Wschodniej a dzięki odwiecznej wielokulturowości oraz największym ośrodkom kultury i nauki również stolicą kulturalną Ukrainy, co czyni je mekką artystów z całej Europy.

Jedną ze składowych kultury danego miejsca, dzięki której można lepiej poznać dane obyczaje jest kuchnia. Na smaki Lwowa ogromny wpływ miało mieszanie się kultur – ukraińskiej, polskiej, żydowskiej, ormiańskiej, austriackiej i wielu innych.

we Lwowie, Lwów, noc we Lwowie

Poznaj 8 pozycji obowiązkowych dla każdego odwiedzającego to piękne, tętniące życiem miasto.

Jak powszechnie wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Gdzie się wybrać we Lwowie, żeby zjeść smacznie i mieć energię na całodzienne zwiedzanie?

  1. Restauracja Baczewskich, ul. Szewska 8 (вул. Шевська,8)

W restauracji legendarnej rodziny Baczewskich codziennie w godzinach 8:00-11:00 serwowane są śniadania w stylu „jesz ile chcesz”. Opłata wynosi 125 hrywien (cena z listopada 2018, Zawiera jedną kawę lub herbatę, kieliszek szampana lub wódki, a także dostęp do bufetu na półtorej godziny. Po uiszczeniu tych około 18 złotych wchodzisz do przepięknej oranżerii, w której jest ulokowana restauracja. Niesamowita zieleń wielkich paproci oraz bluszczy, śpiewające w klatkach kanarki oraz przygrywający gościom pianista tworzą niesamowicie magiczne doznanie zmysłowe. Bogaty bufet obejmuje potrawy od różnorodnych zimnych przystawek, dań przygotowywanych na bieżąco jak omlety czy naleśniki po desery.
Na co trzeba zwrócić uwagę przy wizycie u Baczewskich?
W sezonie (szczególnie w weekendy) kolejka do wejścia formuje się od 7 rano i trwa nieprzerwanie do końca pory śniadaniowej. Lepiej przyjść pół godzinki przed otwarciem i mieć pewność, że nie odejdziesz o 10:45 spod drzwi restauracji z kwitkiem i wilczo głodny.

  1. Kawiarnia Cukor, ul. Braci Rohatyńców 21 (вул. Братів Рогатинців 21)

Cukor to modny, serwujący głównie śniadania lokal. Klimatem różni się kompletnie od w/w restauracji – tutaj tętni energia młodych ludzi. Modne minimalistyczne meble w pastelowych barwach, rysunkowy pingwinek w logo, drzwi, które się nie zamykają. Na stolik trzeba czasem poczekać do pół godzinki, ale warto!
Pancakes, ogromny wybór naleśników z dodatkami (mój ulubiony to H&M czyli ham and mushroom), zestawy śniadaniowe (np. jajka po benedyktyńsku z dodatkami), sałatki w stylu bowl, smoothies i wiele wiele innych. Świeże produkty potraktowane z dbałością i szacunkiem, niebanalne połączenia smaków i casualowa atmosfera sprawiają, że śniadanie w Cukorze to prawdziwa przyjemność, której nigdy sobie nie odmawiam odwiedzając Lwów.

  1. Lviv Croissants, wiele lokalizacji

Dla zachodniego turysty zaskakującą może być niewielka liczba fast foodów we Lwowie. Tak odmienna od większości europejskich miast, gdzie McDonald i KFC znajdują się na rogu każdej ulicy. Na Ukrainie za to powstała lokalna, pyszna sieć szybkich, świeżych przekąsek – Lviv Croissants. Sieć ta posiada kilkanaście lokali w samym Lwowie a kilkadziesiąt na terenie całego kraju. Do wyboru jest wiele klasycznych oraz tych nietuzinkowych wersji rogalików z dodatkami, zarówno wytrawnych jak i na słodko. Moje ulubione pozycje to rogalik lwowski oraz galicyjski, obie wytrawne. Lokal ten jest niezastąpiony na tanie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Zmęczony zwiedzaniem Wysokiego Zamku i podziwianiem architektury licznych kościołów? Czas na złapanie oddechu i omówienie wrażeń przy obiedzie.

  1. Kumpel, ul. Wynnyczenki 6, wejście od placu Celnego (вул Винниченка 6, wejście od Митнa площі)

   plac Celny, restauracja Kumpel w tle

Restauracja-browarnia Kumpel specjalizuje się w kuchni galicyjskiej. W menu można przeczytać o definicji tej kuchni, jaką przyjęli twórcy tej restauracji – jako twór wielokulturowego dziedzictwa sięgającego XI wieku. Lokal ten słynie też jako browar, można napić się tu kilku rodzajów aktualnie produkowanego, sezonowego piwa. W wyjątkowo pokaźnych rozmiarów karcie znajdziesz absolutnie nieprzeciętne dania. Z uwagi na charakter lokalu nie mogło w niej zabraknąć szerokiego wachlarza rozmaitych przekąsek do piwa, takich jak mieszanka mięs z grilla, bigos, wybór kiełbasek własnej produkcji czy uwielbiane przeze mnie julienne (pieczarki duszone na śmietanie z mięsem drobiowym, podane w chlebku, na zdjęciu poniżej).

pozycje na śniadanie, śniadanie we Lwowie

Dla ciekawych są dania mniej typowe i trudniej dostępne w polskich restauracjach, jak wędzone uszy wieprzowe, mięsna terrina smażona w smalcu, słonina podawana z chlebem i czosnkiem. Wybór zup i dań głównych prezentuje same przeboje kuchni regionalnej. Sżurek, gulaszowa, flaczki, duszona baranina, pieczeń z cielęciny, ryby, kaczka i można byłoby się jeszcze długo rozpływać…
Kończąc ten opis i łapiąc język z podłogi obiecuję, że w menu tej restauracji każdy znajdzie coś dla siebie,. Przy muzyce Fogga dobiegającej z głośników i nienagannej obsłudze wizyta w Kumplu będzie świetnie spędzonym czasem.

  1. Pstrąg, chleb i wino, ul. Braci Rohatyńców 49 (вул. Братів Рогатинців 49)

 

Arsenał, po jego drugiej stronie znajduje się restauracja Pstrąg, chleb i wino

 

Tematyka ryb w kartach dań zwykle jest podejmowana jako dopełnienie większości mięsnych propozycji dań głównych. W krótkim menu tej restauracji króluje pstrąg z wybranymi przez gościa dodatkami (polecam wersję ze szpinakiem). Lwia część lokalu znajduje się na dworze. To urocze podwórko między kamienicą a arsenałem. Osłonięte parasolami drewniane stoły, przykryte obrusami w biało-czerwoną kratę stanowią idealne tło dla soczystego, upieczonego w punkt pstrąga. Na terenie restauracji znajduje się też jeden z punktów Pijanej Wiśni. Jest to lokal, którego nie można ominąć przy okazji spaceru we Lwowie. Sprzedaje tylko jeden produkt – nalewkę wiśniową. Jest przepyszna, niezwykle owocowa i rozgrzewająca, dla mnie ta ambrozja nie ma sobie równych.W związku z tym polecam zamówić ją do obiadu lub wziąć w kubeczku „na wynos” i wybrać się na spacer po starówce.

lokal Pijana Wiśnia na Rynku

  1. Chinkalnia, ul Iwana Fedorowa 14 (вул. Федорова, 14)

we Lwowie, katedra Dominikańska, katedra Dominikańska we Lwowie, Katedra Lwów

Katedra Dominikańska

Jako miłośniczka kuchni kaukaskiej nie mogłam pominąć lokalu słynącego z serwowania mojego ukochanego dania tego regionu. W Chinkalni, której to sieci restauracji jeden z lokali znajduje się obok Katedry Dominikańskiej, zjemy nie tylko te cudowne gruzińskie pierożki. W menu znajdziemy także inne, sztandarowe dla kuchni kaukaskiej aromatyczne przystawki, zupy. Możemy zjeść również dania główne, takie jak przepyszne odżachuri (wieprzowina smażona w warzywach), chaczapuri adżarskie (placek zapiekany z serem, podawany z jajkiem), czy szaszłyki.
Koniecznie zamów do obiadu lokalny kwas z beczki – jest to pyszny, świetnie gaszący pragnienie i bardzo zdrowy dla organizmu napój wytwarzany przez fermentację chleba, niestety coraz rzadziej dostępny we lwowskich restauracjach.

 

Odwiedziłeś już aptekę muzeum, kopalnię kawy i zrobiłeś selfie przy operze? W takim razie czas na odpoczynek i regenerację po dniu pełnym atrakcji. Gdzie wybrać się na kolację?

  1. Kryjówka, Rynek (Ринок)

Restauracja ta jak zapewne już słyszałeś jest dla Polaków zagadnieniem bardzo kontrowersyjnym. Zważywszy na to nie chciałabym wnikać w odmęty historii i ganić lub usprawiedliwiać twórców tego miejsca. Chciałabym natomiast wyróżnić ten lokal pod względem kulinarnym. Restauracja mieści się w bramie na rynku, nie ma żadnego szyldu, w końcu to „kryjówka”. W sezonie w porze obiadowej i kolacyjnej jest zwykle kolejka do wejścia, przygotuj się na to. Przez zamknięte drzwi jesteśmy poproszeni o podanie hasła „sława Ukrainie” po czym wpuszcza nas przebrany za wartownika pracownik i podaje po kieliszku samogonu. Restauracja urządzona jest w klimacie kryjówki partyzanckiej, jest tu wiele pamiątek wojennych, karabiny, rozwieszona wojskowa siatka maskująca, także podobne elementy tworzące istotnie ciekawy, klimatyczny wystrój. Nie zjesz tu filet mignon ani muli, jedzenie jest absolutnie niepretensjonalne i cudowne w swej prostocie. W karcie same lokalne dania, porcje „od serca”, polecam gulasz z kaszą podawany w menażce.

  1. Ministerstwo mięsa i sprawiedliwości, ul. Wałowa 20, (вул. Валова, 20)

Jeśli uważasz się za prawdziwego mięsożercę – ten lokal jest dla Ciebie. Dostępne dla oczu gości paleniska z rusztami uginającymi się od szaszłyków, kiełbas i steków. Wszechobecny zapach pieczonego mięsiwa i palonego drewna, syk tłuszczu i soków kapiących na rozpalone polana urządzają istną symfonię dla zmysłów, doprowadzając do absolutnej euforii. W dodatku klimat restauracji inspirowany jest postacią kata w średniowiecznym Lwowie. Uważaj na klatkę, do której obsługa może wtrącić niesfornego gościa i wpuścić go w czeluście otworu w podłodze. Po zjedzonej kolacji lepiej niech ktoś odważny zamawia rachunek… . Wracając do kuchni najbardziej polecam pozycje szaszłyków z mięs mieszanych. Wieprzowina, wołowina i kurczak, podane z trzema aromatycznymi sosami, ziołowo-koperkowym, barbecue i paprykowym. Czytaj gramatury, dania składają się praktycznie z samego mięsa i łatwo przeholować z ich wielkością.

Mam nadzieję, że udało mi się przybliżyć skrawek kulinarnej strony lwowskiej starówki. Uwielbiam to miejsce i przy każdej wizycie odkrywam w nim coś nowego. Do tego samego zachęcam, żeby przy okazji wizyty we Lwowie odkrywać go zasmakować tej wielokulturowości, różnorodności i niesamowitego kolorytu.
Nawet się nie spodziewasz jak wiele to cudowne miasto ma Ci do zaoferowania.

#kolejne artykuły